16 Ekim 2015 Cuma

Barfiks (Hareketlerin babası)

Evet antrenman rutinleri serime devam etmeden önce araya barfiks i koyayım dedim. Barfiks aslında çoğu kişi tarafından yorucu olduğu gerekçesiyle pek tercih edilmeyen bir egzersiz. İster spor salonunda vücut çalışın, ister mücadele sporlarıyla uğraşın Barfiks sizin için olmazsa olmaz bir hareket. Dikkat edin SW yapıyorsanız demedim çünkü zaten Street Workout ile ilgilenen bir kişinin uzmanlaşması gereken birincil hareket barfikstir. Şimdi öncelikle neden ? diye sorduğunuzu düşünüyorum. Şöyle açıklayayım:

Güzel bir vücut sahibi olup göze güzel hitap etmek isteyen kişilerin sahip olması gereken vücut formu nedir ? Üçgen olabilir mi acaba ? V diyelim yada. Peki bunu nasıl oluşturabiliriz. Tabii ki 3 şekilde :

1- İnce bir bel
2- Büyük omuz başları
3- Geniş bir sırt

işte bu 3. madde tam da bizi ilgilendiriyor. Siz istediğiniz kadar izole makinelerde yada dambıllarla çalışın, asla ama asla barfiksin sağladığı yararları sağlayamazsınız. Çünkü hepsinin yeri ayrıdır. Geniş bir sırt için, barfiks olmazsa olmazdır. Eğer amacınız geniş bir sırt ve üçgen bir forma gelebilmek ise, Barfiks sizin en yakın arkadaşınız olmalıdır. İlk başlarda çok yorucu ve can sıkıcı gibi gelebilir fakat size getirileri gerçekten çok fazladır. Bir düşünün, sırt; bir çok kas lifinden oluşan karmaşık ve çok büyük bir kas grubudur. Ve barfiks ile, bunların hemen hemen hepsini aynı anda çalıştırıyorsunuz. Ve "V" görünüm için gereken sırtın en önemli bölümü kanatları da çalıştırmanın, büyütmenin; barfiksten daha iyi bir yolu yoktur.

Peki diyelim ki hiç barfiks çekemiyorsunuz. Nereden başlamak gerekir ? Bir çok kişi(eğer salonda çalışıyorsanız): " Lat pull down çalış kendi kilona yaklaşınca barfiks çekebilirsin.". Bu bir yanlıştır. Çünkü barfiks, çok farklı bir harekettir. Yani sayısını artırabilmeniz için sürekli denemeniz, ve onu yapmanız gereklidir.

Şimdi hiç yapamıyorsak, işe nereden başlayabileceğimize bir bakalım. Öncelikle 1 tane bile yapamıyorsak, ilk yapacağımız iş bara mümkün olduğunca uzun süre asılı kalmak. Bunu hergün yaklaşık 4-5 set şeklinde tekrarlamanız gerekiyor. Şimdi burada neler olduğuna bir bakalım. Burada olan olay şu; asılı kala kala hem kanat kaslarınız hem de barı kavramak ayrıca vücudu çekmekte büyük görev yapan önkol(forearm) kasları zamanla vücudu kaldıracak seviyeye geliyor. Şimdi 4-5 seti tamamladınız diyelim. Şimdi ne yapabiliriz diye sorabilirsiniz. Bu anda yapmanız gereken, barı tutup sıçrayarak en üst noktaya çıkmanız ve mümkün olduğunca kendinizi o pozisyonda tutmanız gerekir. Daha sonra gücünüz azalırken yavaşça yine maksimum kuvvetle yavaşça aşağıya inmelisiniz. Bunu da yaklaşık 3-4 set yaptığınız takdirde o günlük antrenmanı bitirmişsiniz demektir. Duruma göre, eğer ağrınız olmazsa bunu hergün tekrarlayabilirsiniz. Fakat haftada en azından 1 gün dinlenmeniz de yararınıza olacaktır.


Son olarak, çoğu kişi hareketten çalarak kendini kandırır. Doğru yaptığına inanır. Fakat siz, mümkün olduğunca nizami şekilde yapmaya çalışın. Tekrar sayınız başta düşük olacaktır bu bir gerçek. Fakat siz eğer nizami şekilde kendinizi zorlamazsanız, sadece kendinizi kandırır ve yerinizde sayarsınız. Her tekrarda en aşağıya inmeyi, ve daha sonra kontollü şekilde çeneniz barı geçene kadar vücudunuzu çekmeyi unutmayın.

Bu verdiğim tavsiyeleri uygulayın, emin olun ki işe yarayacaktır. Unutmayın, amaç fiziği güzelleştirmek ise barfiks sizin için olmazsa olmazdır.

http://streetworkoutlibrary.blogspot.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder